Netroots - Socialdemokraterna

2013-02-04

Ännu en som blir en intäktsström

Man frågar sig hur korrupt vårt rättsväsende kan bli? Jag följde ju med stort intresse rättegångarna mot The Pirate Bay. Redan på förhand var jag lite misstänksam när åtal väcktes, eftersom det är lätt att bevisa att tekniken är sådan att inget primärt upphovsrättsbrott kan föreligga. Man valde därför att åtala för medhjälp. Men det faller ju på att man då måste visa inte bara uppsåt av något slag utan direkt uppsåt. Det räcker alltså inte med att man inser eller borde inse att tjänsten kan användas för brott, utan det måste vara det primära uppsåtet med handlingen. Det kan aldrig bevisas bortom rimligt tvivel i ett sånt här fall. Notera att "The Pirate Bay" i sig inte står åtalat, utan man måste för var och en av de inblandade visa att de hade direkt uppsåt att bidra till brottslig verksamhet.

I det här fallet är det dessutom direkt löjligt att ens försöka. Det framgår tydligt av protokollen från TR och HovR att killen inte hjälpt till annat än som talesperson. Och det kan aldrig vara brottsligt.

De här domarna är förvånande. Svenskt rättsväsende brukar - om det inte gäller sexualbrott - kunna hålla emot både den ena och den andra påtryckningen, men här är det uppenbart att lobbyn varit framgångsrik. Det är kanske ingen tillfällighet att de första fallen av lobbyns inverkan på det judiciella planet varit från finansindustrin och från mediaindustrin - där finns det mycket pengar och många jurister som lånar sig till den här sortens lobbying. Jag tycker det är dags för motåtgärder. Tyvärr har ju motkrafterna få skolkamrater till justitie- och hovrättsråd - eller ens vanliga lagmän - i sina rullor, så motkrafterna måste sättas in mot politiker och i den allmänna opinionen.

En uppmaning alltså till att skapa en organisation som kan tjäna som motkraft till lobbyisterna - och därmed givetvis själva bli lobbyister - i dessa frågor. En sorts lobbyismens folkrörelse där människor kan slåss tillbaka - med politiska och rättsliga medel - mot t.ex. finans- och mediaindustrins betalda lögnare. Sanningens lobbyister kanske :-) ?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar