Netroots - Socialdemokraterna

2013-02-02

Skuldindustrins propagandister

I Aftonbladet skriver man - under den något lustiga rubriken "För mycket njut - för lite ånger" - om Lyxfällan och paret från Njutånger som njutit av lyx på kredit och ångrar det. Klatschig rubrik, om ett klatschigt litet program och ett klatschigt och lättlöst litet problem.

Det är bara ett problem med artikeln och programmet. Programmet är propaganda, och Aftonbladet går skuldindustrins ärenden genom att i praktiken ge programmet gratis reklam på nyhetsplats. Det är sorgligt att Aftonbladet är så omedvetna - för att inte säga naiva.


Det finns - bortsett från det i mina ögon tveksamma underhållningssyftet - bara en avsikt bakom programmet, och den är att framställa skuldsatta - gäldenärer - som korkade lyxkonsumenter. Och eftersom människor i dag inte verkar ha något emot att framställas som om dom just tappats på huvudet bakom en vagn, bara de kan tjäna några spänn på det, så finns det ju alltid offer som ställer upp. Ljuger om att bilen sålts - den ställdes i grannens garage i ett av programmen.

Sanningen om de som är svårt skuldsatta är ju inte lika lustig, och skulle knappast göra sig som - ens förljugen - reality-TV. Den verkligheten handlar ju om människor som är i verkligt utanförskap. "Flintskalliga som luggas" av en skuldindustri som driver in skulder som sedan länge är preskriberade, med hjälp av papper de själva skrivit ut - utan gäldenärens medverkan eller kännedom - men som våra kronofogdar och tingsrätter anser skall "ha hög trovärdighet". Den industri som glatt förfalskar värderingar och annat för att skapa förmögenheter åt finanspirater. Skriv om det Aftonbladet. Ägna er åt riktig journalistik i stället för att vara nyttiga idioter åt bedragarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar