Netroots - Socialdemokraterna

2014-06-07

Svensk lag gäller

Datalagringsdirektivet (länk till direktivtext på engelska och svenska) har underkänts av Eu-domstolen (länk till dom på engelska). Detta är i mina ögon en glädjens dag, och många av oss som hela tiden hävdat att direktivet i fråga utgör en kränkning av våra mänskliga rättigheter har nu fått ett litet hopp om att dessa i vart fall i någon liten utsträckning skall respekteras - även i tider av moralpanik, terroristskräck eller lag-och-ordning-extremism.

EU-domstolen har funnit att massövervakningen som föreskrivs i direktivet inte är proportionerlig och inte innehåller tillräckliga restriktioner för att vara förenlig med mänskliga rättigheter. Som en följd av denna dom har svenska post- och telestyrelsen meddelat (länk till PTS pressmeddelande) att man inte kommer att "vidta åtgärder utifrån datalagringsreglerna". Detta har fått bland andra rikskriminalens chef - Per Wadhed - att gå i taket i en intervju på polisens hemsida. Det är inget konstigt i sig - han företräder det polisiära intresset. Vad som är märkligt är avslutningingen: "Per Wadhed hoppas att teleoperatörerna ser till samhällets bästa och fortsätter att lagra uppgifter, så att Polisen även i fortsättningen kan få tillgång till historiska trafikdata." Om detta är vad han sagt, så kan det vara kriminellt. Det kan handla om anstiftan till brott. Enligt lag får inte operatörerna lagra trafikdata längre tid än vad som krävs för deras affärsmässiga behov - eller enligt föreskrifter i annan lag. Detta är också en följd av EU-direktiv, som mig veterligen ingen ifrågasatt legitimiteten i. Nåväl - rikskriminalchefens eventuella brottslighet får anstå till en annan artikel.

Två andra som också reagerat negativt på domen och på PTS ställningstagande är justitieminister Beatrice Ask och justitieutskottets ordförande Morgan Johansson. De har båda menat att svensk lag gäller och att PTS skall hålla sig till den. Morgan Johansson har därtill hävdat att justitieministern skall kalla till sig PTS och reda ut vilken hållning som skall gälla. Nej Morgan Johansson, det skall justitieministern inte alls göra. PTS skall självständigt tillämpa svensk lag - allt annat vore ministerstyre.

Jag kan vad gäller svensk lag hålla med Ask och Johansson om att den gäller. PTS analys av svensk lag är dock uppenbarligen en annan än Asks och Johanssons. Min egen analys av rättsläget kommer i vart fall till samma slut som PTS.

Saken i EU-domstolens avgörande handlade om huruvida datalagringsdirektivet stod i samklang med EU-rätten, som i sin tur i de relevanta avseendena (huvudsakligen rätt till privatliv - personlig integritet) är en direkt avskrift av Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, som sedan 2010 är Svensk lag - till yttermera visso grundlag.

Så det skulle vara välgörande om herrskapet Wadhed, Ask och Johansson höll sina fingrar borta och lät PTS sköta sina uppgifter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar