Netroots - Socialdemokraterna

2012-11-30

Inkasso - med rätt att stjäla

Inkassobranschen får svidande kritik av Datainspektionen enligt Dagens Juridik. Det är tyvärr inte det enda problemet. Genom ett antal domar i HD och Hovrätter har dessa bolag givits rätten att fritt stjäla från en stor del av Sveriges befolkning. Genom att man vänt bevisbördan i fråga om preskription, så blir skulder i praktiken eviga, och dessutom kan de krävas ut två gånger.

Preskriptionslagen har nämligen inneburit att vi lugnt kan slänga kvitton efter 3 respektive 10 år - beroende på typ av skuld. Med de nya domarna så måste nu kvitton där det finns skuldebrev som grund för ett krav sparas så att dödsboet inte kan krävas - och dessutom en tid därefter.

Domstolarna har gjort detta genom att sätta en extremt hög tilltro till de listor och dokument som inkassobolagen producerar. Man kräver inte ens kopior på de brev som sägs ha skickats ut, utan man accepterar påståendet att breven existerat, skickats ut till rätt adress och innehållit rätt uppgifter.Man hänvisar från domstolarna lite halvhjärtat till Datainspektionen och dess tillsyn, men det är ju bara absurt. Datainspektionen har varken resurserna eller uppdraget att granska inkassobolagen på ett sådant sätt att sanningshalten i påståenden i enskilda ärenden kan garanteras.

1 kommentar:

  1. Inkassoföretag i Sverige

    Välkommen till CapIQ, Cap IQ är en gratis Inkassobolag i sverige, det där erbjudande de fakturabevakning, fakturaköp och gratis inkasso tjänster i sverige.

    SvaraRadera