Netroots - Socialdemokraterna

2013-06-13

Mörkläggning är överhetens favoritstrategi

Myndigheter hjälper varandra att mörka. Och de stolpskott till jurister som myndigheterna håller sig med säger - i de flesta fall mot bättre vetande - att det är rätt. Nu har trafikverket meddelat polisen att de kan begära att trafikdata från dödskörningen vid Hjulstabron kan sekretessbeläggas på begäran. En sådan begäran kom också från polisen.

Här skall jag inte närmare gå in på själva sekretessbegäran. Den må ha goda skäl - eller inte. Vad som är allvarligt är att epostmeddelandet från trafikverket till polisen har förstörts hos trafikverket. Den tjänsteman som förstörde det bör få en reprimand. Det är ett grovt fel. I mina ögon är verksjuristens påstående att det är ok dock ännu värre. Den personen bör aldrig mer på utöva sitt yrke. Avsked på grått papper och svartlistning från alla juridiska uppdrag borde bli följden. Att medvetet undergräva offentlighetsprincipen på det sätt han gör är närmast att jämföra med högförräderi och terrorism. Det är ett slag mot offentlighetsprincipen och därmed mot en av vår demokratis grundpelare. Bort med den människan.

I dag använder olika länder många metoder för att jaga terrorister och "samhällshotande" brottslighet. Men den här sortens samhällshot jagas inte, utan brottslingarna försvaras. Det här är ju i praktiken ett större hot mot det demokratiska samhället än aldrig så många självmordsbombare och kriminella nätverk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar