Netroots - Socialdemokraterna

2012-05-07

Åtstramningar inte rätt medicin

Man kräver åtstramningar av greker, italienare, portugiser och andra. Alla vet att det är ett stensäkert sätt att få en recession att övergå i depression, men det verkar man ge fan i. Vad som händer med fattiga greker och portugiser - som minst av alla bär skulden för dagens bistra verklighet - det skiter man i.

För att nu ta Grekland, så emanerar ju problemen huvudsakligen ur tre källor: korruption, skattesmitning och finanskrisen. Inget av dessa problem kan sägas vara den vanlige grekens "fel". Korruptionen och skattesmitningen kan ju tämligen enkelt härledas ur en historia av först militärdiktatur och sedan en följd av regeringar av olika färger som utövat sin makt lika mycket genom politiska tillsättningar av mängder av övertaliga och partilojala tjänstemän som genom politiska beslut. Av detta följer givetvis en attityd av att man inte får något för sina skattepengar, och man undviker med alla medel skatt. Och med en ineffektiv skatteförvaltning är det ju inte så svårt. Utom för den "vanlige" greken. Hen betalar källskatt precis som vi gör här i Sverige, så utrymmet för smitning är ganska litet.

Det man inte gör är att klämma åt de riktiga skurkarna. De sitter kvar med sina hopstulna miljardförmögenheter, som de kan fortsätta att använda till att lobba för fortsatt oreglerade finsnsmarknader och betala korrupta ekonomiprofessorer för att ge ett vetenskapligt sken åt den extrema högerpolitik som förs både i Europa och i USA. Jag är inte revolutionär till min läggning, men skulle inte gråta mycket om det gjordes en revolution och sedan dessa rövarbaroner plockades ut på en bakgård (den får vara tämligen stor) och sköts lite stillsamt. Det lidande de i sin girighet orsakat är så enormt att det är svårt att beskriva. Att sedan USA:s justitiedepartement låter bli att använda de metoder man så gärna använder mot annan organiserad brottslighet för att klämma åt dessa plundrare visar hur djupt korruptionen når.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar