Netroots - Socialdemokraterna

2014-10-11

Finansbranschens offer

SvT har i dagarna rapporterat om en stor ökning av ärenden hos kronofogdemyndigheten som rör SMS-lån. Aftonbladets Eva Franchell skriver om det i en ledarkrönika den 10/10-14. SMS-låneföretagen är ju bara den extrema toppen av finansföretagens rovverksamhet. Finansbolagen älskar evighetsgäldenärer. I Sverige - i motsats till de flesta andra länder - kan människor bli kassakor åt finansbolagen tills de dör, så kallade evighetsgäldenärer. Dessa är mycket lönsamma, och vinsterna hamnar till stora delar hos skumma bolag i skatteparadis. Till slut är det också ofta skattebetalarna som får stå för notan, då evighetsgäldenärer ofta blir sjuka och får sjukersättning. Den som tror att du i längden orkar arbeta och tjäna pengar när du står på ständig löneutmätning i OECDs brutalaste utmätningssystem har inte sett misären. Till slut blir du sjuk - om inte sjukdom var orsaken till obeståndet, tyvärr har ju sjukdom genom Alliansens försorg blivit en motorväg in i fattigdom.
SMS-låneföretagen har en kundkrets som till stor del består av psykiskt sjuka, missbrukare av olika slag och av unga. Bara oförstånd kan motivera någon att ta ett kortfristigt lån till de villkor som erbjuds. "Legitima kunder" - sådana som har faktisk nytta av att ha 2000 kronor nu och betala 3000 om 14 dagar - är ju ytterst sällsynta.
En vän håller ju just på att - med lagen som tillhygge - försöka hjälpa en bipolär person som under en manisk episod dragit på sig ca 100 000 kronor i skulder - huvudsakligen till SMS-låneföretag. Personen blev till slut inlagd på sjukhus, och hölls under närmare en vecka nedsövd efter ett självmordsförsök. Utan SMS-låneföretagen hade kraschen kommit mycket tidigare, och haft mindre dramatiska effekter.
Dessa företag riktar medvetet in sig på bland andra bipolära personer - de blir i slutänden ofta "förtidspensionärer" som till sin död kommer att vara en ränteintäkt för dessa rovföretag.Min hjälpande vän kallar dem "Hell's Angels i kostym".
Det är dags för en rejäl översyn av hela det finansiella systemet - särskilt i relation till privatpersoner, inkassobolagen och utsökningssystemet. Som det fungerar i dag är dessa system destruktiva för samhället och katastrofala för individer. Dags för krafttag, men det återstår väl att se om finans- och inkassomaffian har samma inflytande i nuvarande regering som i den tidigare och om inte, om Fp och Kd vågar gå emot M och rösta för den politik i detta de tidigare signalerat om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar