Netroots - Socialdemokraterna

2014-10-02

Rimlig kompromiss om krogmomsen

Krogmomsen blir kvar. S och MP har enats om att inte föreslå att den avskaffas. S har ju starkt argumenterat för dess avskaffande. Argumentationen har i stort sett handlat om att den är ett dyrt sätt att skapa jobb, och det är mycket sant. Det går faktiskt inte att visa att sänkt krogmoms skapat ett enda nytt jobb. De modeller som ger det resultatet har inget stöd i empiri - vad som verkligen händer. De modellerna har ju dessutom mer gemensamt med astrologi än med vetenskap. Nationalekonomin har ju tyvärr gått från att vara ett försök att förstå hur samhället fungerar på det ekonomiska planet till att bli en plattform för extremlibertariansk politik.

Det finns ett och endast ett hållbart argument för krogmomsen, nämligen att den bör vara samma som momsen på mat. Givet detta argument så är kompromissen Löfvén gjort mycket rimlig. Både S och MP får lov att ge upp i många frågor, och denna är mycket lämplig för S att kompromissa i.

Däremot är det viktigt att S fortsätter att peka på dess meningslöshet som arbetsmarknadspolitisk åtgärd! Argumentet att krogmomsen skapar jobb är nämligen fullständigt löjeväckande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar