Netroots - Socialdemokraterna

2014-12-15

Samarbete - på vems villkor?

I Sverige har vi i dag 8 riksdagspartier. Ett fascistiskt - efter Söders uttalanden om judar och andra är det svårt att kalla det något annat - och 7 demokratiska.

Varken Alliansen eller något av de andra demokratiska partierna vill regera med stöd av SD. Högern har ju gjort det i lång tid, men de vill inte säga att de gjort det. Man sade före och efter valet att det största blocket skall bilda regering. Reinfeldt var otroligt tydlig med det. Ingen vill ha med SD att göra.

Vänstersidan har haft ett samarbete som förhandlats fram efter att väljarna sagt sitt. Inget av de partierna kan tänka sig att stödja en allianspolitik. Så långt är ju allt klart.

Nu kräver de fyra partierna i Alliansen att ett eventuellt samarbete över blockgränserna skall bygga på hela Alliansen. Det är ett odemokratiskt beteende. Antingen slår  man ihop partierna och går till val som partiet Alliansen - eller så förhandlar man som enskilda partier. Att man lurar med sig gamla socialliberala väljare genom att formellt uppträda som separata partier - när man i själva verket är ett enda - rätt extremt - högerparti i handling - om än inte i sin retorik. Bedrägeri! Jag gick på det i valet 2006. Inte en gång till.

Antingen får vi leva i ett låst politiskt läge med SD som stoppklossar eller så får väl Alliansen bekänna färg och regera på ett SD-mandat som de gjort tidigare. Eller också - vilket vore bra för Sverige -  så bryter vi blockpolitiken och regerar i mitten som Sverige gjort förut. Att cementera blockpolitiken med ny riksdagsordning vore fruktansvärt odemokratiskt - och dessutom inte möjligt (Vem kan tvinga SD att lägga fram ett eget budgetförslag?)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar