Netroots - Socialdemokraterna

2013-05-26

Annie Lööf vilse om arbetsgivaravgifterna

Man häpnar över den hårdnackade envishet med vilken fröken Lööf framhärdar med sänkta arbetsgivaravgifter för unga trots att det saknas egentliga bevis för att sådana sänkningar skapat ett enda nytt jobb. IFAU som ju gärna kröker rygg inför regeringen menar att jobben som skapats genom sänkta arbetsgivaravgifter har kostat 1 - 1,5 miljoner styck - per år. Mycket tyder på att det är betydligt mer än så. Fröken Lööf menar ju att hon får svaret av företagare att de inte anställt om inte arbetsgivaravgiften varit sänkt. Ja - som man ropar får man svar - det är ju självklart att man som företagare vill ha lägre kostnader, så naturligtvis ger man det önskade svaret. Det är i sammanhanget enbart löjligt att vare sig tro eller inte tro på ett sådant påstående.
Om man accepterar IFAU:beräkningar, så hade det alltså varit billigare att skapa två eller tre jobb med direkta lönebidrag än att sänka arbetsgivaravgifterna. Vi skulle ha kunnat anställa t.ex. en person som på heltid kontrollerar att äldrevården fungerar och ett vårdbiträde som höjer kvalitén för samma pengar.
Sänkningarna av arbetsgivaravgifterna för vissa kategorier är därför ett rent bidrag till vissa företag, samtidigt som resurserna utarmas i den offentliga sektorn.
Skäms fröken Lööf!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar