Netroots - Socialdemokraterna

2011-10-29

Moderaterna fortsätter historieförfalska

I en intervju i Rapport säger Moderaternas partistyrelseledamot Hans Wallmark att högern var för lika rösträtt för män och att man införde den. Och där började ljugandet igen. Och i och med att Reinfeldt och Arkelsten vägrar svara på frågor och hänvisar till Wallmark, så är det inte en enskild moderat som svarar. Det här är partiets svar och inte en enskild dumbom som pratar.
Sanningen är denna:
1909 genomför högerregeringen under Arvid Lindman en reform som innebär att män får allmän och lika rösträtt till riksdagens andra kammare, dvs. till halva riksdagen. Och också detta var något man i sanning inte drivit, utan tvingades till under hot om ännu "värre" inflytande från "pöbeln". Och första kammaren valdes fortfarande av dem (inklusive bolag) som hade gott om pengar. Rösträtten var fortfarande graderad och makten fanns hos de rika även efter Lindmans och högerns motvilliga reform.
Äran av att ha infört allmän och lika rösträtt tillfaller helt och hållet liberaler och socialdemokrater. Folkpartister kan inom alliansen ensamma sträcka på sig och  hävda att de historiskt både drivit på och genomfört en demokratisering av Sverige. Deras partisymbol - blåklinten - stammar från partiets ursprung i rösträttsrörelsen. Denna rösträttsrörelse som genom hela historien motarbetats av högern - Moderaternas ursprung. Att högern i första kammaren inte blockerade förslaget berodde till största delen på den ryska revolutionen - man var rädd att den skulle sprida sig hit om man inte gick med på förslaget. Så till och med Lenin och hans kumpaner i Ryssland har större skäl att ta åt sig äran för Sveriges demokratisering än högern.
Nåväl - högern ljuger i sitt partimanifest. Nu är det bevisat i ett avseende. Varför skall vi tro på att inte också resten är retoriska lögner? Kanske kan nu många som uttryckt förtroende för högern inse att retoriken tjänar som dimridå för högerns verkliga avsikter - som de avspeglas i Reinfeldts tidigare opus "Det Sovande Folket" där han bland annat säger :"Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd". Det är nämligen det som står i den boken som Moderaterna med sina tre lydpartier håller på att genomföra. Inte orden i partimanifestet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar