Netroots - Socialdemokraterna

2011-11-21

Girighetens kollaps

Under de gångna 5 åren har bostadsmarknaden i USA kollapsat, vilket fick till följd att finansmarknaden kollapsade - först i USA och därefter i rask takt över hela världen. De svaga ekonomier - som t.ex. Grekland, Portugal, Spanien, Irland och Italien inom EU - som tvingades hålla finansinstitut under armarna kollapsar i sin tur som en följd av detta. Greklands kollaps är inte en följd av lata grekiska arbetare eller av att greker generellt levt över sina tillgångar. Greklands kris - och världens - kan till 99% läggas vid girighetens fötter.
Girigheten som politisk teori - understödd av Chicago-skolans ekonomer - har dominerat tänkandet i hela västvärlden under lång tid. Varje gång den kritiserats har kritikerna förlöjligats och demoniserats på olika sätt - kommunister, oansvariga, okunniga. Till och med yrkesekonomer som varnat för konsekvenserna av den förda politiken har ignorerats, demoniserats och kallats okunniga. Girighetens apostlar - från Friedman, Reagan, Pinochet och Thatcher till Bush d.y., Tony Blair och vår egen Reinfeldt - har under årtionden lyckats indoktrinera människor till att tro att fria oreglerade marknader kommer att leda till det bästa resultatet för alla - inklusive de sämst lottade. Finanskrisen med sina konsekvenser i form av skuldkriser och nedskärningar har med önskvärd tydlighet visat att det är kanske en ynka procent som tjänar på girigheten. Hur många som förlorar på den återstår fortfarande att summera, men det kommer troligen att vara de resterande 99%-en.
Girigheten sticker ju ständigt upp sitt dreglande fula tryne på alla kanter. Vårdskandalerna är ju bara ett tydligt exempel i den långa raden. Avkastningskrav på 15% på eget kapital är absurt i de flesta delar av näringslivet, och är direkt omoraliskt inom företag som betalas med gemensamma medel.
Det är nu dags för en annan politik. Det är svårt, men det måste göras. Annars kommer inom kort i stort sett allt här i världen att ägas av några få superrika. Vi andra får nöja oss med de löner och de förhållanden som de bestämmer. Det är inte rimligt. Det är inte acceptabelt. Dags att sätta koppel på girigheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar