Netroots - Socialdemokraterna

2011-11-09

Stasi-arkiven

Än så länge har ju frågan om Stasi-arkiven och offentliggörande av dessa hanterats på ett sätt som det anstår en vettig rättsstat och en demokrati. Alla verkar inse att publicerandet inte är oproblematiskt, utan kan ha en mängd effekter som inte är önskvärda.
I diskussioner har jag hört människor säga att "integriteten för dem som finns i Stasis arkiv kan vi strunta i - de får stå sitt kast". Dels glömmer de då att det finns andra än agenter som pekas ut, och dels glömmer vi att inte allt som står i "officiella" dokument är sant. Tvärtom så var en av Markus Wolfs (chef för HVA - den avdelning som sysslade med utrikesspionage inom Stasi) "innovationer" inom spionaget skapandet av s.k. legender. Dessa legender kunde se ut på olika sätt och ha mycket olika syften. En typ av legend som skapats var att i dokument peka ut helt oskyldiga personer - ofta då med vänstersympatier, dvs. lätta att misstänkliggöra - som kunde offras för att dölja den verklige spionen. Om namn publiceras finns ju risken att oskyldiga människors liv ödeläggs.
Denna risk måste vägas in bland andra innan man lättar för mycket på sekretessen. Därför vore det önskvärt att politiker avstog från att göra partipolitik av detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar