Netroots - Socialdemokraterna

2012-12-17

Den gamla vanliga visan

sjungs nu på SvD Opinion av Svenskt näringsliv. Lönerna skall hållas nere. Löneförhandlingarna skall individualiseras - vilket i praktiken är samma sak. Utom för direktörerna förstås - de tjänar ju på individuella förhandlingar, då de oftast förhandlar med sina likar. De sitter i varandras styrelser och sätter "marknadsvärdet" på varandra. I strikt mening är det förstås ett korrekt värde, nämligen det någon är beredd att betala, men de ersättningar de får är i alla andra betydelser fullkomligt absurda.

Nu är ju direktörernas löner inte den viktigaste frågan i detta. Den är ju i stället de våldsamma avkastningar som kapitalägarna kräver. Anledningen till det är ju att finansbolagen med bedragarbolag som J.P.Morgan och de andra i spetsen fortsätter med sina pyramidspel där investerare förespeglas hög avkastning till låg risk. Vi såg i spåren av Lehmans konkurs hur det slutade. Ett fåtal - de som visste vad som hände - tjänade hundratals miljarder, medan pensionsfonder och aktieägare fick ta smällen tillsammans med skattebetalarna. Det var ett skådespel som hade fått en skammens rodnad att framträda på det förra sekelskiftets rövarbaroner, men som amerikanska rättsvårdande instanser, t.ex. SEC slätade över och lät bli att ens undersöka - med några få undantag.

Så här sitter vi - med en direktör som beklagar sig över lönekrav, när han i stället borde fokusera på de orimliga kraven från kapitalägarna. De krav som gör att Volvos underleverantörer inte kan få finansiering att gå in i gemensamma utvecklingsprojekt med Volvo. De avkastningskrav som gör att bostadsbyggandet står still, och som dessutom blåst upp en bubbla som gör att värdet på material och tomtmark stigit med flera storleksordningar mer än byggindustrins löner. Han borde alltså ägna sitt gläfsande åt de verkliga problemen i stället för att tjafsa om lönerna. Han gör inte skäl för sin lön när han skriver av inlagorna från förespråkare för slavsamhället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar