Netroots - Socialdemokraterna

2012-12-15

Centern snart helt marginaliserat

SvD Opinion torgför Annika Qarlsson (nej, jag har inte stavat fel) åsikten att arbetsförmedlingens arbetsförmedlande del skall konkurrensutsättas. Hon är ju arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centern, så budskapet är ju inte förvånande. Hon framför en kritik mot arbetsförmedlingen som i mina ögon starkt påminner om att kasta stora mängder stenbumlingar i ett glashus. Det mesta av kritiken faller ju tillbaka på hennes eget parti - som haft ansvaret för arbetsmarknaden under lång tid nu.

Arbetsmarknadspolitiken under regeringen Reinfeldt är ju - och har hela tiden varit - ett stort skämt. I allt väsentligt har den varit inriktad på att med skattesubventioner till vissa företag skapa fler lågavlönade jobb, och genom att försämra arbetslöshetsförsäkring och sjukförsäkring tvinga in folk i låglönejobb på dåliga villkor. Man har misslyckats med att skapa förutsättningar för nya riktiga jobb - kort sagt man har misslyckats med i stort sett hela området näringspolitik, arbetsmarknadspolitik och socialpolitik.

En av de stora anledningarna till att man misslyckas med sin politik är ju den närmast religiösa tilltron till konkurrensen som lösning på alla problem. Man har genomfört det på flera områden utan stora framgångar, men det stora misslyckandet som sticker i ögonen är ju apoteken. Möjligen kan man säga att privatiseringen av dessa varit lyckad för dem runt Stureplan som vill ha ökad tillgänglighet till hudkrämer. Den enda möjligen positiva effekt privatiseringen haft är ju att tillgängligheten ökat där den redan var god. De negativa effekterna i form av uteblivna leveranser av viktig receptbelagd medicin väger ju i det sammanhanget betydligt tyngre.

Konkurrens och individualiseringen av problem som egentligen är samhällsproblem kan sägas vara de dominerande inslagen i centerpolitiken efter att Stureplanshögern tog makten i det partiet. Detta är ju en politik som Moderaterna sköter betydligt bättre - och döljer bättre i sin retorik. Centern saknar ju egentligen existensberättigande i dagens politik, så jag vill ju därför bolla tillbaka rubriken till artikelförfattaren:

Nu krävs det mod och självrannsakan

av centern om den inte skall marginaliseras ännu mer efter nästa val. Som någon sorts högrare Moderater utan deras retoriska skicklighet har Centern ingen framtid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar