Netroots - Socialdemokraterna

2012-12-19

Extremhögerns angrepp på högern

I en artikel på SvD Opinion skriver extremhögerns Nima Sanandaji att
"Till och börja med visar den ekonomiska forskningen att statligt ägande av företag inte alls är ett naturligt inslag i öppna och välfungerande marknader. ..."
Ekonomisk forskning ja. Man kan ju då fråga sig vad han menar med ekonomisk forskning. Menar han det han nämner i artikeln så pratar han om politisk propaganda från "forskare" som får betalt av bolag inom finanssektorn.

Ekonomisk forskning i dag är ett skämt. Dess trovärdighet ligger på par med parapsykologisk dito. I princip är gällande paradigmer inom ekonomisk "vetenskap" inte mycket annat än religiös övertygelse - tro. Det är ett sorgligt sakernas tillstånd, då inte bara libertarianska "profeter" av Nims snitt hänvisar till den, utan även politiska företrädare som faktiskt gör sitt bästa för sina väljare har gått på myten om ekonomi som vetenskap.

Det finns ekonomisk forskning som följer vetenskapliga principer, men genom finansieringen av forskningen - och än värre utbildningen - är de som regel utestängda från ledande poster i den akademiska världen, vilket i sin tur innebär att politiker inte lyssnar.

Sorgligt, mycket sorgligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar