Netroots - Socialdemokraterna

2012-12-22

Skottskada i krig?

Man kan ju undra över sådana här figurer. Hur bär han sig åt för att bortse från att den industri som han representerar faktiskt orsakar mängder med dödande i USA varje år. Har han varit i Afghanistan och fått en kula i huvudet?

Varje år dör alltså mängder av människor därför att vapenindustrins lobbyister lyckats övertyga om att vapen är ett bra självförsvar. Det är det inte - och har aldrig varit. Alla politiker i Washington vet att det är vapen som dödar - i händerna på människor. NRAs lilla talesätt om att vapen inte dödar är osant. Statistiken talar sitt tydliga språk - antalet döda/invånare p.g.a. vapenbruk är i stort sett direkt proportionellt mot antalet vapen/invånare.

För många år sen var jag total anhängare av rätten att bära vapen. Främst med hänvisning till rätten till självförsvar. Sedan dess har jag lärt mig en del saker.

En av dessa saker är att ingen - inte jag och inte du, kära läsare - kan frisvära sig från risken att missbruka rätten till självförsvar. Det är väldigt lätt att i en kritisk situation tappa koncepterna och kliva över gränsen för det acceptabla. Gör man det med skjutvapen i händerna är det mycket lätt hänt att någon dör helt i onödan - kanske någon eller några oskyldiga i närheten.

Det är ju också så att de människor som du skall försvara dig emot trappar upp våldet. De skaffar sig fler och tyngre vapen. Det är också uppenbart att i ett samhälle med mycket vapen är det lätt också för brottslingar att skaffa dem. Innan polisen i England (delvis) beväpnades var det synnerligen ovanligt att vapen användes av brottslingar.

För mig är ju saken klar - den här mannen är en mördare. Hans propaganda lurar människor att stödja vapenlagar som kostar mängder av människor - både "skyldiga" och oskyldiga - livet. Och jag förstår att de går på de välslipade argumenten - oavsett hur galna de är vid en noggrann analys.

Beväpnade vakter i skolorna? Vad skulle det innebära? Glöm inte att det här handlar om en person beväpnad med automatvapen - om jag fattat det rätt var de också av militär typ! Det innebär att en effektiv säkring av en skola kräver ett närmast militärt försvar. Skall några vakter skydda den med vanliga handeldvapen, så handlar det ju bara om fler potentiella offer - om inte angriparen är totalt inkompetent.

Låt oss hoppas att NRA håller sig på sin sida pölen - och inte kommer till Europa med sina galenskaper. Mindre vapen - inte fler - är receptet för ett civiliserat samhälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar