Netroots - Socialdemokraterna

2012-12-14

Stoppa slakten

Kronofogden och Konsumentverket konstaterar i undersökningar att personer som fått skuldsanering har över trettio gånger högre risk att avlida under skuldsaneringsperioden jämfört med dem som inte fått skuldsanering. Att det är ännu högre dödlighet bland dem som inte sökt eller inte fått skuldsanering är nog en slutsats man kan dra utan större risk att ha fel. Denna risk är betydligt större än motsvarande i t.ex. Norge. Vad kan det bero på?

Av det jag sett finns det två huvudsakliga förklaringar. Den ena är att löneutmätning enligt svenska bestämmelser är hårdast inom hela OECD-området. Många länder har inte löneutmätning alls, och av dem som har det är det vanligt att det bara tillämpas för skattefordringar, Dessutom är vanligtvis förbehållsbeloppen betydligt högre än socialbidragsnormen. I Sverige kan en löneutmätning leda till att en människa år efter år för leva under den normen. I Sverige förväntas också en maka eller sambo betala för en skuldsatt person genom att förbehållsbeloppet sätts ner baserat på makens eller sambons inkomst.

Den andra förklaringen är inkassobolagens hänsynslösa och brutala jakt på intäkter. Man förfalskar glatt papper som sen läggs till grund för utmätning. Och HD har ju sagt att inkassobolagens påståenden är bevis, så kronofogdarna blir deras - mer eller mindre villiga, på det personliga planet - bödlar.

Stoppa slakten - inför en vettig skuldsanering, inför absolut preskription och höj förbehållsbeloppen - framför allt vid löneutmätning som pågår under längre tid. Se dessutom till att bostäder inte kan utmätas för småbelopp, vilket sker enligt de nya regler som den nuvarande regeringen infört. Framför allt - inför sans och vett i hanteringen. Låt inte intresseföreningen Svensk Inkasso diktera villkoren i både domstolar och regeringspolitiken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar