Netroots - Socialdemokraterna

2012-12-27

En dos insikt i SvD

Andreas Cervenka skriver i sin krönika i SvD den 23/12 - 12 att det är "Dags att tänka tvärtom". Det är något som andra debattörer hävdat sedan lång tid tillbaka. Det är ju dock glädjande att det skrivs just i SvD, som annars måste betraktas som ett organ för extremkapitalism och skattekverulans.

Cervenka talar här om skuldkrisen, finanslobbyism och banksystemets likhet med systemet i spelet Monopol. Det är - så långt den går - en bra analys av läget och bakomliggande orsaker. Jag ser bara en stor brist - och det är en analys av medias roll i detta. Men det kanske kommer med tiden.

I en annan artikel skriver Cervenka om finanshajar som sillar. Men här blandar han ihop saker i finanshavets ekologi. Med viss risk att själv falla i den fällan gör jag påståendet att det finns sillar och hajar såväl som finansvalar - de sistnämnda ej att förväxla med finansvalpar. Finanssillarna - det är Wall Street-plebejerna - äter huvudsakligen plankton - det är alla vi andra. Också finansvalarna äter huvudsakligen plankton, men också en stor mängd sill. Hajarna slutligen - äter allt, även om de oftast låter sillen bearbeta planktonet först. En och annan val - de svaga exemplaren och de unga - slinker också ner i hajarnas magar. Finanshajarna är liksom sina maritima släktingar ganska skygga djur. De syns sällan i offentlighetens ljus, utan glufsar i sig sina byten under ytan.

Alla jämförelser med djurriket haltar givetvis, men  vissa likheter finns. Sedan saknas det ju anledning att hata havets hajar för att de äter sill. Havets hajar är inte kriminella i någon mening. De mänskliga är moraliskt kriminella och borde låsas in på livstid. De har med berått mod plundrat hela mänskligheten på resultatet av sitt arbete. De får förra seklets rövarbaroner att framstå som tämligen snälla farbröder. De här hajarna saknar fullständigt samvete. Det är kanske dags för en liten revolution, om våra politiker inte tar tag i problemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar