Netroots - Socialdemokraterna

2013-04-25

Kronofogden försvarar sitt övergrepp

I Aftonbladet i går försvarar kronofogden att man mätte ut en bil vid vägkanten och ställde en hel familj utan transport till sjukhuset med sina barn. Att förödmjuka en familj på det sättet är inte okej. Även om polisen till slut hjälpte till.

Att det är lagligt är tyvärr fullt möjligt, men man kan ifrågasätta det i flera avseenden. Men det finns definitivt inget i vare sig lag, praxis eller doktrin som tvingar fram ett sånt här ingripande. Anledningen till att man gör det är en extremtolkning av lagen som tvingats fram av en intensiv lobbykampanj från inkassobolag och andra. Jag påstår inte att dom mutat fram det (bortsett från att ett av regeringspartierna fått rejält betalt för att främja inkasso- och finansbolagen), men det faktum att jurister som jobbar med utsökning antingen jobbar hos kronofogden eller hos inkassobolagen gör ju att kronofogden bara kommer att höra den ena sidan av saken - det blir en speciell sorts vänskapskorruption. Därmed sker sådana här obalanserade och vidriga ingripanden.

Jag hoppas ju på en utrensning bland personalen hos kronofogden. Omdömeslösheten hos stora delar av den är klart bekymmersam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar