Netroots - Socialdemokraterna

2013-04-29

En rätt bristfällig analys i SvD

I SvD refereras Sifos senaste opinionsundersökning och man anser att den ger Löfven möjlighet att vänta med besked i regeringsfrågan. Man skriver också:
..."En vänsterpartist skulle kanske förklara den så här: väljare som har fått nog av arbetslöshet och klyftor söker ett alternativ till den krisande kapitalismen.

Men det kan knappast vara hela förklaringen, för Sverige har inte blivit väsentligt annorlunda den senaste månaden. Något som kan ha gynnat Vänsterpartiet är att den politiska debatten på senare tid i hög grad har handlat om rasism och flyktingar. Det så kallade Revaprojektet har kritiserats för ”rasprofilering” – att polisen kontrollerar personer utan annan grund än deras hudfärg – och migrationsminister Tobias Billström drog på sig Fredrik Reinfeldts missnöje när han resonerade om ”blonda och blåögda”."
Nej, Sverige har inte förändrats den senaste månaden.Men Sverige har förändrats mycket under de senaste 8 åren.Många av förändringarna har inte berört de flesta. Men när fler och fler berörts av dem - direkt eller genom nära och kära, så ser de orättvisorna. Många har dessutom mer och mer förstått att regeringens teorier inte fungerar. Större inkomstskillnader ger inte tillväxt. Att människor flyttas från sjukförsäkring till försörjningsstöd inger inte förtroende för den förda politiken. Tvärtom ser nu alla resultaten i form av besparingar på annat i kommunerna. Att försämra a-kassan som gjorts har också fått konsekvenser som synts för allt fler.

Det är ju inte så att de förändringar och försämringar som skett har varit utan goda motiv, och många har stått bakom dessa just därför. Problemen har regeringen länge lyckats vifta undan som "enskilda fall". Men för varje månad som gått har allt fler fått insyn i hur illa nyheterna har slagit. Barn, föräldrar, vänner och bekanta har drabbats - om man inte drabbats själv. De förändringar i den politiska opinionen vi kan se nu har alldeles säkert sin grund i att fler och fler får dessa insikter.

I mina ögon är Kd:s tillbakagång ett tydligt tecken på just detta. Partiet är konservativt, men medlemmarna har ofta ett starkt socialt patos. Under moderaterna har allt sådant tryckts tillbaka under intryck av en ideologi som i retorik liknar liberalismen, men i sin praktik är en närmast Ayn Randsk socialdarwinism i Thatchers och Reagans fotspår. Kd betalar priset,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar