Netroots - Socialdemokraterna

2013-04-10

Ombudsman för gäldenärer krävs NU!

Det är dags för en ombudsman för gäldenärer. Gäldenärer dör som flugor. Verkställigheten kränker dagligen människors rättigheter enligt Europakonventionen - främst artiklarna 6, 3 och 2. Vi har skrivit på tilläggsprotokollet med förbud mot att fängsla skuldsatta, men sjuka gäldenärer vägras tillägg till sitt förbehållsbelopp därför att staten önskar "likformighet". Man dör för att man inte kan bromsa sin sjukdom, eller inte få smärtlindring. För många gäldenärer vore det kanske bättre att fängslas. Förbehållsbeloppen är så låga att gäldenärer inte kan ha ett socialt liv. Man dör av ensamhet i sitt kyffe. Det behöver man inte göra i ett riktigt fängelse. Obalansen i systemet har blivit så stor att den är en nationell rättslig och mänsklig katastrof.

På den ena sidan finns banker, finansinstitut av andra slag, inkassobolag - och dessas intresseorganisationer. De har under alla år lobbat både politiskt och juridiskt för att bevaka borgenärernas intressen. I allt väsentligt är hela systemet uppbyggt för att skydda minsta lilla borgenärsintresse. Till och med justitierådet Stefan Lindskog skriver i sin i övrigt lysande bok om Preskription att gäldenären inte har något legitimt intresse av att skulder preskriberas. Ett sådant påstående - här i och för sig taget ur sitt sammanhang - är obalanserat.

Jo, skuldsanering finns. Men lobbyisterna har lyckats övertyga politiker och domstolar om att inskränka den till ett mycket litet antal fall. CSN drev ett fall till HD där man fick 15 års återbetalningstid att vara "överskådlig tid". Lobbyisterna når in överallt.

Bara den ena sidan syns. Gäldenärerna företräds av ett litet fåtal politiker - några få av dem brinner för det, och av en ineffektiv organisation - Riksförbundet Insolvens - som man kan misstänka har infiltrerats av motsidans intressen.

Kronofogden då? Dom som - som myndighet .- skall se till både borgenärens och till gäldenärens legitima intressen. Ja, dom är i dag ett inkassobolag med myndighetsmakt. Och det är självklart att det blir så - när de jurister som jobbar på myndigheten sitter och diskuterar med jurister.från inkassobolagen. För var finns det jurister som bevakar gäldenärens intressen? De som företräder gäldenärerna är som regel allmänpraktiserande. Kunskapsnivån hos dessa i detta är ofta förfärande låg.

Låt gäldenärerna få en ombudsman. En som talar för deras intressen och i deras sak. Bara för balansens sak. Dagens obalans dödar. Den skadar människor. Den skadar samhället och den skadar tilltron till samhällets institutioner - från domstolar till politiska forum. Skapa en ombudsman nu. Sätt inte till någon utredning. Tillsätt en ombudsman - med makt, kunskap och stark röst - nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar