Netroots - Socialdemokraterna

2013-04-23

Stoppa nu!

Det har gått för långt! Fascismen ligger nära! Vi måste stanna upp och tänka lite. Det gäller många saker. Det är inte ok att försäkringskassan står vid gränserna och kollar om sjuka eller "förtidspensionerade" varit utomlands. Det är inte ok att polisen kollar folk med "utländskt" utseende i tunnelbanan - eller någon annanstans. Det är inte ok att kronofogden mäter ut en bil vid vägkanten och tvingar ut en familj att gå hem. Det här är alla fall där det ena intresset i en balans har fått dominera för mycket.

Kontrollintresset i socialförsäkringarna är viktigt. Människor som inte skall vara i landet skall sökas upp och utvisningar verkställas. Borgenärsintresset är viktigt.

Men det måste finnas en balans. Människor kan vara sjuka och ändå kunna åka utomlands. Varför skall en svensk utsättas för upprepade identitetskontroller bara för att han inte är blond och blåögd? Även skuldsatta människor måste få använda sin arbetsgivares bil utan att riskera att bli strandsatta på motorvägen.

Om den här berättelsen i Aftonbladet 'r ens i närheten av sann så visar den två saker. Det ena är att borgenärsintresset fått på tok för stor dominans. Det andra är att det på verkställigheten i Västerås jobbar ett antal personer som inte har alla hästar hemma. Just den personen i artikeln måste få avsked på grått papper. Det är möjligt att detta faktiskt är lagligt - lagen har ju här gått helt vilse - men det är så enastående omdömeslöst att den här personen inte skall jobba med något som kan påverka andra människors liv. Jag hade velat hänga ut personen med namn, adress och telefonnummer, men bloggens ägare vägrade tillåta det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar